Uwielbiam desery kawowe dlatego dzisiaj przygotowalam dla was moj przepis na deser kawowo czekoladowy ;)
1,5 szklanki mleka pelnotlustego
2 lyzeczki kawy
szklanka smietanki kremowki
1,5 lyzeczki zelatyny
4 kostki mlecznej czekolady
4 lyzeczki miodu
laska wanilii
kilka orzechow laskowych
Przepis dla 4 osob
1. poltora szklanki mleka mieszamy w garnku z zelatyna . Odstawiamy na chwile. Nastepnie na malym ogniu podgrzewamy mleko z zelatyna nie doprowadzajac do zagotowania . Gdy mleko bedzie juz dosyc gorace dodajemy 4 lyzeczki miodu ,pol szklanki kremowki ,pokrojona laske wanilii i 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej .Wszystko razem mieszamy tak zeby powstala jednolita masa . Odstawiamy do ostygniecia.
2. w tym czasie gdy jedna masa bedzie nam stygla w rondelku wlewamy pozostala czesc kremowki i 4 kostki czekolady doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady dokladnie mieszajac z kremowka. Nie gotujemy.
3. Mase kawowa wylewamy do miseczek , nastepnie na ta mase wylewamy mase czekoladowa i wsypujemy pare orzechow laskowych.Nie mieszamy . Wstawiamy do lodowki na pare godzin az zastygnie.
Smacznego ;)
I love coffee desserts because I prepared for you today my recipe for dessert, coffee and chocolate ;)1.5 cups whole milk2 teaspoons of coffeecup whipping cream1.5 tsp gelatine4 cup milk chocolate4 teaspoons of honeyvanilla podsome hazelnutsRecipe for 4 people
1 Mix a half cup of milk in a pot with gelatin . Let stand for a moment . Then on low heat warm up the milk with gelatin without bringing to boil . When the milk will already quite hot , add 4 teaspoons of honey, half a cup cream , vanilla and chopped grace 2 teaspoons instant coffee . Stir everything together so teeth was formed a solid mass . Set aside to cool .2 at the time when one of us will be mass cooled did in a saucepan pour the remainder of the cream and 4 cubes of chocolate bring to dissolve thoroughly stirring the chocolate fondant . Do not boil .3 Mase coffee and pour into bowls , then pour on this mase mase chocolate and pour a few nuts .No mix . Put in the fridge for a few hours on the freeze .
Enjoy ;)
1,5 szklanki mleka pelnotlustego
2 lyzeczki kawy
szklanka smietanki kremowki
1,5 lyzeczki zelatyny
4 kostki mlecznej czekolady
4 lyzeczki miodu
laska wanilii
kilka orzechow laskowych
Przepis dla 4 osob
1. poltora szklanki mleka mieszamy w garnku z zelatyna . Odstawiamy na chwile. Nastepnie na malym ogniu podgrzewamy mleko z zelatyna nie doprowadzajac do zagotowania . Gdy mleko bedzie juz dosyc gorace dodajemy 4 lyzeczki miodu ,pol szklanki kremowki ,pokrojona laske wanilii i 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej .Wszystko razem mieszamy tak zeby powstala jednolita masa . Odstawiamy do ostygniecia.
2. w tym czasie gdy jedna masa bedzie nam stygla w rondelku wlewamy pozostala czesc kremowki i 4 kostki czekolady doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady dokladnie mieszajac z kremowka. Nie gotujemy.
3. Mase kawowa wylewamy do miseczek , nastepnie na ta mase wylewamy mase czekoladowa i wsypujemy pare orzechow laskowych.Nie mieszamy . Wstawiamy do lodowki na pare godzin az zastygnie.
Smacznego ;)
I love coffee desserts because I prepared for you today my recipe for dessert, coffee and chocolate ;)1.5 cups whole milk2 teaspoons of coffeecup whipping cream1.5 tsp gelatine4 cup milk chocolate4 teaspoons of honeyvanilla podsome hazelnutsRecipe for 4 people
1 Mix a half cup of milk in a pot with gelatin . Let stand for a moment . Then on low heat warm up the milk with gelatin without bringing to boil . When the milk will already quite hot , add 4 teaspoons of honey, half a cup cream , vanilla and chopped grace 2 teaspoons instant coffee . Stir everything together so teeth was formed a solid mass . Set aside to cool .2 at the time when one of us will be mass cooled did in a saucepan pour the remainder of the cream and 4 cubes of chocolate bring to dissolve thoroughly stirring the chocolate fondant . Do not boil .3 Mase coffee and pour into bowls , then pour on this mase mase chocolate and pour a few nuts .No mix . Put in the fridge for a few hours on the freeze .
Enjoy ;)
Komentarze