Przejdź do głównej zawartości

Deser Kawowo-Czekoladowy

Uwielbiam desery kawowe dlatego dzisiaj przygotowalam dla was moj przepis na deser kawowo czekoladowy ;)
1,5 szklanki mleka pelnotlustego
2 lyzeczki kawy
szklanka  smietanki kremowki
1,5 lyzeczki zelatyny
4 kostki mlecznej czekolady
4 lyzeczki miodu
laska wanilii
kilka orzechow laskowych
Przepis dla 4 osob

1. poltora szklanki mleka mieszamy w garnku z zelatyna . Odstawiamy na chwile. Nastepnie na malym ogniu podgrzewamy mleko z zelatyna nie doprowadzajac do zagotowania . Gdy mleko bedzie juz dosyc gorace dodajemy 4 lyzeczki miodu ,pol szklanki kremowki ,pokrojona laske wanilii i 2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej  .Wszystko razem mieszamy tak zeby powstala jednolita masa . Odstawiamy do ostygniecia.
2. w tym czasie gdy jedna masa bedzie nam stygla w rondelku wlewamy pozostala czesc kremowki i 4 kostki czekolady doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady dokladnie mieszajac z kremowka. Nie gotujemy.
3. Mase kawowa wylewamy do miseczek , nastepnie na ta mase wylewamy mase czekoladowa i wsypujemy pare orzechow laskowych.Nie mieszamy . Wstawiamy do lodowki na pare godzin az zastygnie.
 Smacznego ;)


I love coffee desserts because I prepared for you today my recipe for dessert, coffee and chocolate ;)1.5 cups whole milk2 teaspoons of coffeecup whipping cream1.5 tsp gelatine4 cup milk chocolate4 teaspoons of honeyvanilla podsome hazelnutsRecipe for 4 people
 1 Mix a half cup of milk in a pot with gelatin . Let stand for a moment . Then on low heat warm up the milk with gelatin without bringing to boil . When the milk will already quite hot , add 4 teaspoons of honey, half a cup cream , vanilla and chopped grace 2 teaspoons instant coffee . Stir everything together so teeth was formed a solid mass . Set aside to cool .2 at the time when one of us will be mass cooled did in a saucepan pour the remainder of the cream and 4 cubes of chocolate bring to dissolve thoroughly stirring the chocolate fondant . Do not boil .3 Mase coffee and pour into bowls , then pour on this mase mase chocolate and pour a few nuts .No mix . Put in the fridge for a few hours on the freeze .

 
Enjoy ;)

Komentarze

Anna Michalska pisze…
Pysznie wygląda !
Anna Michalska pisze…
Pysznie wygląda !
Daisy K pisze…
To mi apetytu teraz narobiłaś. :D Smacznego. :)
Ines Ka pisze…
hej. Dodałam Twego bloga do obserwowanych zaobserwujesz mój? buśka :) www.thegrisgirl.blogspot.com.es
Barbara Clifford pisze…
Takie pyszności trzeba spróbować:)

Popularne posty z tego bloga

Test i recenzja farby Garnier Color Sensation 111 superjasny srebrny blond

Witajcie mam dla was dzisiaj test i recenzje farby Garnier Color Sensation 111 superjasny blond. Co myslicie o tym efekcie? Zapraszam .


Tutaj znajduje sie receznja i test farby Zapraszam!!! https://www.youtube.com/watch?v=V0IEp4UbRXs

Jogurtowy śmietanowiec bez laktozy

Składniki na krem  500 ml jogurtu sojowego naturalnego bądź o smaku kokosowym ja użyłam Alpro  *w wersji z laktozą można użyć zwykłego jogurtu naturalnego* 250 ml wegańskiej śmietanki do ubijania * w wersji z laktozą można użyć śmietanki 36 * 7 łyżek cukru pudru 4 krople aromatu waniliowego łyżka soku z cytryny  200 g jagód mogą być mrożone żelatyna 2 łyżki lub 3 łyżeczki agaru  Składniki na biszkopt  3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej , 2 łyżki mąki ziemniaczanej , 3 łyżki cukru pudru ,8 g cukru waniliowego  ponadto masło do posmarowania tortownicy i 3 łyżki dżemu z jagód bądź jeżyn  Najpierw robie biszkopt oddzielam żółtka od białek , ubijam białka ze szczyptą soli do ubitych białek dodaje żółtka miksuje następnie wsypuje mąkę pszenna lekko miksuje na najniższych obrotach , dodaje mąkę ziemniaczaną cukier i cukier waniliowy miksuje na najniższych obrotach . Masę wylewam na tortownice posmarowana masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia . Piekę 25 do 30  min w 175 stopniach .Funkcja góra…

Jablko z gruszka zapiekane pod slodka kruszonka.

Skladniki dla 2 lub 3 osob uzylam 2 naczyn do zapiekania o pojemnosci 260 ml mozna uzyc 4 mniejszych lub jednego wiekszego w zaleznosci co mamy w domu.

Farsz
1 jablko
1 gruszka
1 cukier waniliowy 8g
pol lyzeczki cynamonu

Kruszonka
3 lyzki masla
5 lyzek cukru pudru
5 lyzek maki
lyzka wiorek kokosowych

Lukier
3 spore lyzki cukru pudru
lyzka wody niegazowanej
3 krople aromatu cytrynowego lub odrobina soku z cytryny niecale pol lyzeczki

Zagniatam kruszonke az bedzie sypka i nie bedzie lepila sie do rak. Wkladam na godzine do zamrazarki. Kroje obrane jablko i gruszke w kostke . Wsypuje do miski mieszam z cynamonem i cukrem waniliowym. Wsypuje do naczyn do zapiekania. Owoce obficie posypuje kruszonka .
Pieke w 180 stopniach przez 25 do 30 min az kruszonka z wierzchu bedzie dobrze zarumieniona.
Wyciagam lekko studze. Robie lukier . Do kubka wsypuje cukier puder, wode i aromat cytrynowy.Mieszam do uzyskania gladkiej konsystencji bez grudek.Polewam wypiek. Smacznego!