niedziela, 15 grudnia 2013

Poledwica w ciescie francuskim z nadzieniem pieczarkowym /Loin in French pastry stuffed with mushroom

Dzisiaj przepis na poledwice wieprzowa w ciescie francuskim . Moze zdjecia nie wygladaja az tak apetycznie jak to danie smakuje . Zaczne do rzeczy ponizej przedstawiam wam przepis na pyszna poledwice w ciescie francuskim:

Skladniki:
500 g poledwicy wieprzowej
200 g pieczarek
1 mala cebula
ciasto francuskie( 1 opakowanie)
3 zabki czosnku
lyzeczka tymianku
pol lyzeczki majeranku i oregano
pol lyzeczki bazylii
sol i pieprz do smaku

 

Poledwice natrzec przyprawami dzien wczesniej . Natrzec mieso najpierw sola pozniej wycisnac przez praske czosnek i natrzec mieso czosnkiem. Nastepnie do malej miseczki wsypac tymianek , majeranek i pieprz wymieszac z lyzeczka oleju . Nastepnie natrzec mieso owinac dokladnie w folie aluminiowa i wstawic na noc do lodowki. Nastpnego dnia podsmazyc na niewielkiej ilosci oleju pokrojone w kostke pieczarki i cebule dodac pol lyzeczki bazylii i szczypte soli oraz troche pieprzu podsmazyc az do miekkosci pieczarek i cebuli.
 Nastepnie wyjac z lodowki mieso podsmazyc lekko z jednej i drugiej strony . 
Poczekac az farsz i mieso lekko ostygnie . Wylozyc w brytwance ciasto francuskie nalozyc najpierw troche farszu pozniej mieso a na koniec znow farsz i obwinac(zlepic) ciastem francuskiem tak zeby nigdzie nie bylo dziur. wlozyc do nagrzanego piekarnika do 170 stopni (gora i dol) , i piec okolo 1 godziny az ciasto z wierzchu dobrze sie zrumieni ( pod spodem bedzie mokre ale to calkiem normalne). Poledwica swietnie smakuje ze slodka marchewka i groszkiem oraz z ziemniakami .( marchewke slodka ugotowac do miekkosci nastepnie wylozyc groszek i marchewke na patelnie z lyzeczka prawdziwego masla i doprawic sola i pieprzem )


English Version recip 


Ingredients:
500 g pork tenderloin
200 g mushrooms
1 small onion
puff pastry (1 pack) (best is home made but I do not have much time to do it)
3 cloves of garlic
teaspoon of thyme
half teaspoon marjoram or oregano
half teaspoon of basil
salt and pepper to taste

 

Loin rub spices the day before. Rub the meat first solo later squeeze by Prague garlic and rub the meat with garlic. Then pour into a small bowl thyme, marjoram and pepper mix with a teaspoon of oil. Then rub thoroughly wrap the meat in foil and aluminum insert for a night in the fridge. The next day fry in a small amount of oil, cut into cubes mushrooms and onions, add half a teaspoon of basil and a pinch of salt and some pepper fry until tender with mushrooms and onions.
 Then remove the meat from the refrigerator, lightly fry the one and the other. 
Wait until the stuffing and meat to cool slightly. Put in puff pastry brytwance first impose some meat stuffing later and again at the end of the stuffing and Wrap the shield drain (stick together) puff pastry so there was nowhere teeth holes. put into the preheated oven to 170 degrees (up and down), and bake for about 1 hour until the dough from the top itself well browned (the bottom will be wet but it is quite normal). Loin's great taste with sweet carrots and peas and potatoes. (Sweet carrots cook until tender then put peas and carrots in the pan with a teaspoon of real butter and season with salt and pepper)


Prześlij komentarz