wtorek, 22 września 2015

Buleczki drozdzowe z kruszonka i lukrem.

Skladniki na ciasto drozdzowe
500 g maki pszennej
szklanka mleka
1 opakowanie suszonych drozdzy ok 8g
pol szklanki cukru
1 cukier waniliowy
75g masla
1 jajko

Skladniki na kruszonke
8 lyzek maki
5 lyzek cukru pudru
5 lyzek masla

Skladniki na lukier
2 lyzki wody mineralnej badz przegotowanej
szklanka cukru pudru
aromat cytrynowy pol lyzeczki lub pol lyzeczki soku z cytryny

Do miski wsypac make , drozdze , pol szklanki cukru cukier waniliowy i jajko. W rondelku rozpuscic maslo dodac mleko lekko podgrzac nie moze byc gorace .Wlac do miski . Wszystko razem ugniatac okolo 15 min az ciasto bedzie elastyczne i nie bedzie klejic sie do rak. W razie czego podsypac maka. Przykryc sciereczka i zostawic godzine do wyrosniecia. W tym czasie robimy kruszonke , wszystkie skladniki zagniatamy az ciasto bedzie sypkie. Z ciasta formujemy buleczki , posypujemy kruszonka lekko dosciskajac ja do buleczek. Pieczemy 20 min w 180 stopniach az beda rumiane. W miedzy czasie przygotowujemy lukier mieszajac lyzka wszystkie skladniki tak aby nie bylo grudek. Lukier powinien byc gesty ale lekko lejacy . Polewamy upieczone buleczki.Smacznego!

Prześlij komentarz