Przejdź do głównej zawartości

Buleczki drozdzowe z kruszonka i lukrem.

Skladniki na ciasto drozdzowe
500 g maki pszennej
szklanka mleka
1 opakowanie suszonych drozdzy ok 8g
pol szklanki cukru
1 cukier waniliowy
75g masla
1 jajko

Skladniki na kruszonke
8 lyzek maki
5 lyzek cukru pudru
5 lyzek masla

Skladniki na lukier
2 lyzki wody mineralnej badz przegotowanej
szklanka cukru pudru
aromat cytrynowy pol lyzeczki lub pol lyzeczki soku z cytryny

Do miski wsypac make , drozdze , pol szklanki cukru cukier waniliowy i jajko. W rondelku rozpuscic maslo dodac mleko lekko podgrzac nie moze byc gorace .Wlac do miski . Wszystko razem ugniatac okolo 15 min az ciasto bedzie elastyczne i nie bedzie klejic sie do rak. W razie czego podsypac maka. Przykryc sciereczka i zostawic godzine do wyrosniecia. W tym czasie robimy kruszonke , wszystkie skladniki zagniatamy az ciasto bedzie sypkie. Z ciasta formujemy buleczki , posypujemy kruszonka lekko dosciskajac ja do buleczek. Pieczemy 20 min w 180 stopniach az beda rumiane. W miedzy czasie przygotowujemy lukier mieszajac lyzka wszystkie skladniki tak aby nie bylo grudek. Lukier powinien byc gesty ale lekko lejacy . Polewamy upieczone buleczki.Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Test i recenzja farby Garnier Color Sensation 111 superjasny srebrny blond

Witajcie mam dla was dzisiaj test i recenzje farby Garnier Color Sensation 111 superjasny blond. Co myslicie o tym efekcie? Zapraszam .


Tutaj znajduje sie receznja i test farby Zapraszam!!! https://www.youtube.com/watch?v=V0IEp4UbRXs

Jogurtowy śmietanowiec bez laktozy

Składniki na krem  500 ml jogurtu sojowego naturalnego bądź o smaku kokosowym ja użyłam Alpro  *w wersji z laktozą można użyć zwykłego jogurtu naturalnego* 250 ml wegańskiej śmietanki do ubijania * w wersji z laktozą można użyć śmietanki 36 * 7 łyżek cukru pudru 4 krople aromatu waniliowego łyżka soku z cytryny  200 g jagód mogą być mrożone żelatyna 2 łyżki lub 3 łyżeczki agaru  Składniki na biszkopt  3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej , 2 łyżki mąki ziemniaczanej , 3 łyżki cukru pudru ,8 g cukru waniliowego  ponadto masło do posmarowania tortownicy i 3 łyżki dżemu z jagód bądź jeżyn  Najpierw robie biszkopt oddzielam żółtka od białek , ubijam białka ze szczyptą soli do ubitych białek dodaje żółtka miksuje następnie wsypuje mąkę pszenna lekko miksuje na najniższych obrotach , dodaje mąkę ziemniaczaną cukier i cukier waniliowy miksuje na najniższych obrotach . Masę wylewam na tortownice posmarowana masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia . Piekę 25 do 30  min w 175 stopniach .Funkcja góra…

Jablko z gruszka zapiekane pod slodka kruszonka.

Skladniki dla 2 lub 3 osob uzylam 2 naczyn do zapiekania o pojemnosci 260 ml mozna uzyc 4 mniejszych lub jednego wiekszego w zaleznosci co mamy w domu.

Farsz
1 jablko
1 gruszka
1 cukier waniliowy 8g
pol lyzeczki cynamonu

Kruszonka
3 lyzki masla
5 lyzek cukru pudru
5 lyzek maki
lyzka wiorek kokosowych

Lukier
3 spore lyzki cukru pudru
lyzka wody niegazowanej
3 krople aromatu cytrynowego lub odrobina soku z cytryny niecale pol lyzeczki

Zagniatam kruszonke az bedzie sypka i nie bedzie lepila sie do rak. Wkladam na godzine do zamrazarki. Kroje obrane jablko i gruszke w kostke . Wsypuje do miski mieszam z cynamonem i cukrem waniliowym. Wsypuje do naczyn do zapiekania. Owoce obficie posypuje kruszonka .
Pieke w 180 stopniach przez 25 do 30 min az kruszonka z wierzchu bedzie dobrze zarumieniona.
Wyciagam lekko studze. Robie lukier . Do kubka wsypuje cukier puder, wode i aromat cytrynowy.Mieszam do uzyskania gladkiej konsystencji bez grudek.Polewam wypiek. Smacznego!