Przejdź do głównej zawartości

sernik na zimno dwukolorowy idealny na wielkanocna uczte ;)

Moji drodzy witam was bardzo serdecznie. Ogolnie u mnie duzo nauki jakos rzadko tu bywam od jakiegos czasu .Dzisiaj pomyslalam ze wam cos jednak wkoncu napisze i mam dla was przepis na pyszniutki sernik na zimno . Ja go uwielbiam i smakuje mojemu chlopakowi baardzo ;)

skladniki 
1kg sera zmielonego  na sernik lub okolo 8 serkow homogenizowanych waniliowych
3 galaretki roznokolorowe( np cytrynowa jagodowa i truskawkowa)
okolo 200 g herbatnikow
2lyzki zelatyny
1,5 szklanki cukru pudru
1 smietanka 36 procent
wiorki kokosowe 200 g
ok. 150 g masla  prawdziwego
owoce z puszki ( brzoskwinie badz ananas)

 sposob przygotowania
Smietane 36 procent ubijamy . Do ubitej smietany dodajemy cukier i ser dokladnie miksujemy.3 galaretki rozpuszczamy osobno . Mase serowo smietanowa dzielimy na dwie czesci do dwoch roznych misek. Rozpuszczamy zelatyne.Do kazdej czesci dodajemy galaretki o roznych kolorach i po pol zelatyny i miksujemy. Trzecia wkladamy do lodowki aby troche stezala. Nastepnie rozkruszamy calkowicie herbatniki  dodajemy maslo i wiorki kokosowe. Wszystko mieszamy razem az powstanie nam taka herbatnikowa masa. Herbatnikowa masa wylepiamy blache. Wykladamy nastepnie mase smietanowo serowa najpierw jeden kolor masy nastepnie drugi . Na wierzch wykladamy owoce i na koniec wszystko zalewamy lekko stezalo galaretka.  Ciasto wkladamy do lodowki na minimum 2 godziny . SMACZNEGO ;)



Komentarze

Anonimowy pisze…
ale smakowicie wygląda,naszła mnieochota na coś słodkiego?Przepis na pewno wykorzystam,bo wygląda super :-)
Lilly Marlenne pisze…
lubię bardzo takie serniki :)
też czasem robię :)
Agata Samulak pisze…
Uwielbiam takie serniki!
Martyna Marti pisze…
ale smakowicie wygląda ♥
Marta K. pisze…
matko ale smacznie wygląda :)
Marta K. pisze…
matko ale smacznie wygląda :)
bardzo smakowicie wygląda , na sam widok slinak leci :)

http://lamodalena.blogspot.com/

Popularne posty z tego bloga

Test i recenzja farby Garnier Color Sensation 111 superjasny srebrny blond

Witajcie mam dla was dzisiaj test i recenzje farby Garnier Color Sensation 111 superjasny blond. Co myslicie o tym efekcie? Zapraszam .


Tutaj znajduje sie receznja i test farby Zapraszam!!! https://www.youtube.com/watch?v=V0IEp4UbRXs

Jogurtowy śmietanowiec bez laktozy

Składniki na krem  500 ml jogurtu sojowego naturalnego bądź o smaku kokosowym ja użyłam Alpro  *w wersji z laktozą można użyć zwykłego jogurtu naturalnego* 250 ml wegańskiej śmietanki do ubijania * w wersji z laktozą można użyć śmietanki 36 * 7 łyżek cukru pudru 4 krople aromatu waniliowego łyżka soku z cytryny  200 g jagód mogą być mrożone żelatyna 2 łyżki lub 3 łyżeczki agaru  Składniki na biszkopt  3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej , 2 łyżki mąki ziemniaczanej , 3 łyżki cukru pudru ,8 g cukru waniliowego  ponadto masło do posmarowania tortownicy i 3 łyżki dżemu z jagód bądź jeżyn  Najpierw robie biszkopt oddzielam żółtka od białek , ubijam białka ze szczyptą soli do ubitych białek dodaje żółtka miksuje następnie wsypuje mąkę pszenna lekko miksuje na najniższych obrotach , dodaje mąkę ziemniaczaną cukier i cukier waniliowy miksuje na najniższych obrotach . Masę wylewam na tortownice posmarowana masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia . Piekę 25 do 30  min w 175 stopniach .Funkcja góra…

Jablko z gruszka zapiekane pod slodka kruszonka.

Skladniki dla 2 lub 3 osob uzylam 2 naczyn do zapiekania o pojemnosci 260 ml mozna uzyc 4 mniejszych lub jednego wiekszego w zaleznosci co mamy w domu.

Farsz
1 jablko
1 gruszka
1 cukier waniliowy 8g
pol lyzeczki cynamonu

Kruszonka
3 lyzki masla
5 lyzek cukru pudru
5 lyzek maki
lyzka wiorek kokosowych

Lukier
3 spore lyzki cukru pudru
lyzka wody niegazowanej
3 krople aromatu cytrynowego lub odrobina soku z cytryny niecale pol lyzeczki

Zagniatam kruszonke az bedzie sypka i nie bedzie lepila sie do rak. Wkladam na godzine do zamrazarki. Kroje obrane jablko i gruszke w kostke . Wsypuje do miski mieszam z cynamonem i cukrem waniliowym. Wsypuje do naczyn do zapiekania. Owoce obficie posypuje kruszonka .
Pieke w 180 stopniach przez 25 do 30 min az kruszonka z wierzchu bedzie dobrze zarumieniona.
Wyciagam lekko studze. Robie lukier . Do kubka wsypuje cukier puder, wode i aromat cytrynowy.Mieszam do uzyskania gladkiej konsystencji bez grudek.Polewam wypiek. Smacznego!