środa, 27 listopada 2013

Ilona w kuchni - Przepis na pyszna zupe pomidorowa/ Ilona in the kitchen - Recipe for delicious tomato soup


Skladniki:
4 duze pomidory
2 marchewki
mala pietruszka
maly seler
3 listki swiezej bazylii ( lub kopiasta
 lyzeczka suszonej)
3 zabki czosnku
1 udko z kurczaka lub kosci na zupe ( wolowe lub wieprzowe )
1 kostka rosolowa
maly koncentar pomidorowy
smietana mala 12 procentowa
2 listki laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego
makaron pappardelle 
sol i pieprz
pol lyzeczki cukru



Sposob przygotowania:

Warzywa ( pomidory marchewke pietruszke seler) obrac i umyc pokroic na mniejsze kawalki. Wlozyc do garnka. Mieso umyc i dolaczyc do warzyw. Zalac zimna woda . Dodac listki laurowe 3 zabki czosnku bazylie i ziele angielskie gotowac na malym ogniu okolo 40 min. Nastepnie wyjac pietruszke , mieso i seler z zupy. Dolac troszke wody . Dodac kostke rosolowa, koncentrat ,doprawic sola i pieprzem i gotowac jeszcze przez 15 min. (jesli nie lubimy zbyt kwasnej pomidorowki mozemy dodac troszke cukru okolo pol lyzeczki) Wylaczyc i zachartowac zupe smietana (do smietany dolac troche zupy dobrze pomieszac i wlac do garnka).  Zupa najlepiej smakuje z makaronem pappardelle lub ryzem ;)( zagescic zupe mozemy poprzez ugotowanie ryzu wraz zupa poprostu wrzucamy ryz z jednej torebki i gotujemy wraz z zupa lub zmiksowac mala smietane z podobna iloscia maki i wlac do zupy dobrze wymieszac i zagotowac )

 English Version 

 

Ingredients:
4 large tomatoes
2 carrots
little parsley
small celery
Fresh basil leaves 3 (or heaped
 teaspoon dried)
3 cloves of garlic
1 chicken leg or bones for soup (beef or pork)
1 stock cube
koncentar little tomato
Cream mala 12 percent
2 bay leaves and 4 grains of allspice
pappardelle pasta 
salt and pepper
half a teaspoon of sugar



The manner of preparation:

Vegetables (tomatoes carrot celery parsley) Peel and wash cut into smaller pieces. Put into the pot. Meat Wash and join the vegetables. Pour cold water. Add bay leaves 3 cloves garlic basil and allspice cook on low heat about 40 minutes. Then remove the parsley, meat and celery soup. Dolac a little water. Post a broth cube, concentrate, season with salt and pepper and cook for another 15 minutes. (If you do not like too sour tomato soup we can add a little sugar about half a teaspoon) Turn off and zachartowac cream soup (cream dolac for some soup mix well and pour into the pot). The soup is best served with pappardelle pasta or rice ;) (thicken the soup we cook rice with soup and just throw a bag of rice and cook with soup or small tbs sour cream with a similar plenty of flour and pour the soup mix well and boil)


Prześlij komentarz