środa, 11 listopada 2015

Schab zapiekany w plastrach boczku!

Dzis zapraszam na kolejny smaczny i prosty w wykonaniu obiad. Schab wykonany w ten sposob  jest soczysty i ma intensywny smak.
Skladniki dla  3 do 5 osob

  • 5 plastrow schabu 
  • 5 plastrow wedzonego boczku , bekonu
  • 3 lyzeczki przprawy do mies Knorr 
  • 3 lyzki oleju
  • kulka mozzarelli
  • zabek czosnku
  • pol lyzeczki pieprzu
  • folia aluminiowa lub naczynie zaroodporne z pokrywka
Mieso myjemy . W kubku robimy marynate  wsypujemy przyprawy, czosnek i 3 lyzki oleju nastepnie mieszamy . Taka marynata nacieramy mieso z jednej i drugiej strony i wkladamy do naczynia . Na kazdy plaster schabu ukladamy plaster boczku obwijajac go koncami do tylu aby byl caly opatulony  . Naczynie zamykamy pokrywka lub folia aluminiowa.


Wkladamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy w 175 stopniach przez okolo godzine. Po tym czasie kladziemy pokrojona w plasterki mozzarelle i calosc zapiekamy juz bez przykrycia przez 10 min . Smacznego!

  • Do takiego schabu pysznie smakuja ugotowane  ziemniaki i ogorek kiszony .
Prześlij komentarz