Przejdź do głównej zawartości

Jogurtowy śmietanowiec bez laktozy

  
Składniki na krem
 500 ml jogurtu sojowego naturalnego bądź o smaku kokosowym ja użyłam Alpro 
*w wersji z laktozą można użyć zwykłego jogurtu naturalnego*
250 ml wegańskiej śmietanki do ubijania
* w wersji z laktozą można użyć śmietanki 36 *
7 łyżek cukru pudru
4 krople aromatu waniliowego
łyżka soku z cytryny 
200 g jagód mogą być mrożone
żelatyna 2 łyżki lub 3 łyżeczki agaru 
 Składniki na biszkopt 
3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej , 2 łyżki mąki ziemniaczanej , 3 łyżki cukru pudru ,8 g cukru waniliowego 
ponadto masło do posmarowania tortownicy i 3 łyżki dżemu z jagód bądź jeżyn 
Najpierw robie biszkopt oddzielam żółtka od białek , ubijam białka ze szczyptą soli do ubitych białek dodaje żółtka miksuje następnie wsypuje mąkę pszenna lekko miksuje na najniższych obrotach , dodaje mąkę ziemniaczaną cukier i cukier waniliowy miksuje na najniższych obrotach . Masę wylewam na tortownice posmarowana masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia . Piekę 25 do 30  min w 175 stopniach .Funkcja góra dół.Będzie płaski ale taki ma być 
Gdy wyjmiemy biszkopt .Robimy krem ubijamy śmietankę dodajemy jogurt cukier,sok z cytryny aromat.Miksujemy. Następny etap w ciepłej wodzie tylko nie wrzącej około łyżki rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny  lub agaru dodajemy do masy dobrze miksujemy. Dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Biszkopt smarujemy dżemem. Na to wylewamy masę i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po czym ciasto musi leżeć w lodówce ale po 2 godz jest gotowe do spożycia. Smacznego !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Test i recenzja farby Garnier Color Sensation 111 superjasny srebrny blond

Witajcie mam dla was dzisiaj test i recenzje farby Garnier Color Sensation 111 superjasny blond. Co myslicie o tym efekcie? Zapraszam .


Tutaj znajduje sie receznja i test farby Zapraszam!!! https://www.youtube.com/watch?v=V0IEp4UbRXs

Jablko z gruszka zapiekane pod slodka kruszonka.

Skladniki dla 2 lub 3 osob uzylam 2 naczyn do zapiekania o pojemnosci 260 ml mozna uzyc 4 mniejszych lub jednego wiekszego w zaleznosci co mamy w domu.

Farsz
1 jablko
1 gruszka
1 cukier waniliowy 8g
pol lyzeczki cynamonu

Kruszonka
3 lyzki masla
5 lyzek cukru pudru
5 lyzek maki
lyzka wiorek kokosowych

Lukier
3 spore lyzki cukru pudru
lyzka wody niegazowanej
3 krople aromatu cytrynowego lub odrobina soku z cytryny niecale pol lyzeczki

Zagniatam kruszonke az bedzie sypka i nie bedzie lepila sie do rak. Wkladam na godzine do zamrazarki. Kroje obrane jablko i gruszke w kostke . Wsypuje do miski mieszam z cynamonem i cukrem waniliowym. Wsypuje do naczyn do zapiekania. Owoce obficie posypuje kruszonka .
Pieke w 180 stopniach przez 25 do 30 min az kruszonka z wierzchu bedzie dobrze zarumieniona.
Wyciagam lekko studze. Robie lukier . Do kubka wsypuje cukier puder, wode i aromat cytrynowy.Mieszam do uzyskania gladkiej konsystencji bez grudek.Polewam wypiek. Smacznego!