Poledwica w ciescie francuskim z nadzieniem pieczarkowym /Loin in French pastry stuffed with mushroom
Dzisiaj przepis na poledwice wieprzowa w ciescie francuskim . Moze zdjecia nie wygladaja az tak apetycznie jak to danie smakuje . Zaczne do rzeczy ponizej przedstawiam wam przepis na pyszna poledwice w ciescie francuskim:
Skladniki:
600 g poledwicy wieprzowej
200 g pieczarek
1 mala cebula
ciasto francuskie( 1 opakowanie)
3 zabki czosnku
lyzeczka tymianku
pol lyzeczki majeranku i oregano
100g świeżej bazylii
sol i pieprz do smaku po pół łyżeczki
Poledwice natrzec przyprawami dzien wczesniej . Natrzec mieso najpierw sola pozniej wycisnac przez praske czosnek i natrzec mieso czosnkiem. Nastepnie do malej miseczki wsypac tymianek , majeranek i pieprz wymieszac z lyzeczka oleju . Nastepnie natrzec mieso owinac dokladnie w folie aluminiowa i wstawic na noc do lodowki. Nastpnego dnia podsmazyc na niewielkiej ilosci oleju pokrojone w kostke pieczarki i cebule dodac świeżą bazylie i jedna trzecia łyżeczki soli oraz troche pieprzu podsmazyc az do miekkosci pieczarek i cebuli.
Nastepnie wyjac z lodowki mieso podsmazyc lekko z jednej i drugiej strony .
Poczekac az farsz i mieso lekko ostygnie . Wylozyc w brytwance ciasto francuskie nalozyc najpierw troche farszu pozniej mieso a na koniec znow farsz i obwinac(zlepic) ciastem francuskiem tak zeby nigdzie nie bylo dziur. wlozyc do nagrzanego piekarnika do 170 stopni (gora i dol) , i piec okolo 45 min az ciasto z wierzchu dobrze sie zrumieni ( pod spodem bedzie mokre ale to calkiem normalne). Poledwica swietnie smakuje ze slodka marchewka i groszkiem oraz z ziemniakami .( marchewke slodka ugotowac do miekkosci lub kupic gotowa marchewke z groszkiem w słoikunastepnie wylozyc groszek i marchewke na patelnie z lyzeczka prawdziwego masla i doprawic szczyptą soli i pieprzu)
English Version recip
Ingredients:
500 g pork tenderloin
200 g mushrooms
1 small onion
puff pastry (1 pack) (best is home made but I do not have much time to do it)
3 cloves of garlic
teaspoon of thyme
half teaspoon marjoram or oregano
half teaspoon of basil
salt and pepper to taste
Loin rub spices the day before. Rub the meat first solo later squeeze by Prague garlic and rub the meat with garlic. Then pour into a small bowl thyme, marjoram and pepper mix with a teaspoon of oil. Then rub thoroughly wrap the meat in foil and aluminum insert for a night in the fridge. The
next day fry in a small amount of oil, cut into cubes mushrooms and
onions, add half a teaspoon of basil and a pinch of salt and some pepper
fry until tender with mushrooms and onions.
Then remove the meat from the refrigerator, lightly fry the one and the other.
Wait until the stuffing and meat to cool slightly. Put
in puff pastry brytwance first impose some meat stuffing later and
again at the end of the stuffing and Wrap the shield drain (stick
together) puff pastry so there was nowhere teeth holes. put
into the preheated oven to 170 degrees (up and down), and bake for
about 1 hour until the dough from the top itself well browned (the
bottom will be wet but it is quite normal). Loin's great
taste with sweet carrots and peas and potatoes. (Sweet carrots cook
until tender then put peas and carrots in the pan with a teaspoon of
real butter and season with salt and pepper)
Komentarze