Witajcie dzisiaj mam dla was moje ulubione danie czyli CANNELONI z miesem mielonym ;) ponizej pokazuje przepis Smacznego;)
Skladniki farsz :PORCJA DLA 3-4 OSOB
500 g miesa mielonego ( najlepiej wieprzowo wolowego )
makaron canneloni
lyzeczka tymianku
lyzeczka bazylii
pol lyzeczki oregano
pol lyzeczki majeranku
4 pomidory dosc duze
maly koncentrat pomidorowy
4 zabki czosnku
duza cebula
przyprawa do mies knorr 1 lyzka
lyzeczka pieprzu
Skladniki na sos beszamelowy
2 szklanki mleka
1/4 kostki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta galki muszkatalowej
Parmezan do posypania ok. 2 lyzki
Sposob przygotowania:
Mieso przysmazyc lekko z cebula . Dodac wycisniety przez praske czosnek nastepnie dodac przyprawy tymianek, bazylie, majeranek pieprz i przyprawe do mies knorr. Chwilke jeszcze posmazyc i dodac koncentrat pomidorowy nastepnie obrac pomidory ze skorki i dodac do miesa . Smazyc jeszcze okolo 10 min na malym ogniu az pomidory zmiekna. Farsz zostawic do ostygniecia. W tym czasie gdy farsz bedzie stygl robimy sos beszamelowy :
Masło topimy na małym ogniu w rondelku.
Hello I have for you today my favorite dish with meat or minced Canneloni ;) below shows the recipe ;) Enjoy stuffing Ingredients: SERVING FOR 3-4 PERSONS 500 g minced meat (pork and beef is best) pasta canneloni teaspoon thyme half tsp oregano half teaspoon marjoram 4 tomatoes rather large small tomato paste 4 cloves of garlic large onion salt and pepper Ingredients for the bechamel sauce 2 cups milk 1/4 cup butter 2 tablespoons flour 1 tablespoon lemon juice pinch of salt 1/4 teaspoon pepper pinch of nutmeg Parmesan to sprinkle about 2 tablespoons The manner of preparation: Meat lightly fry with onions. The Prague Post squeezed through garlic then add spices thyme, basil, marjoram pepper and salt at its discretion. Posmazyc even a minute and add the tomato paste tomatoes then peel the rind and add to the meat. Fry are about 10 minutes on low heat until tomatoes are tender. Stuffing leave to cool. During this time, the stuffing will be cooled did we make bechamel sauce: Butter drowning over low heat in a saucepan.
Skladniki farsz :PORCJA DLA 3-4 OSOB
500 g miesa mielonego ( najlepiej wieprzowo wolowego )
makaron canneloni
lyzeczka tymianku
lyzeczka bazylii
pol lyzeczki oregano
pol lyzeczki majeranku
4 pomidory dosc duze
maly koncentrat pomidorowy
4 zabki czosnku
duza cebula
przyprawa do mies knorr 1 lyzka
lyzeczka pieprzu
Skladniki na sos beszamelowy
2 szklanki mleka
1/4 kostki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta galki muszkatalowej
Parmezan do posypania ok. 2 lyzki
Sposob przygotowania:
Mieso przysmazyc lekko z cebula . Dodac wycisniety przez praske czosnek nastepnie dodac przyprawy tymianek, bazylie, majeranek pieprz i przyprawe do mies knorr. Chwilke jeszcze posmazyc i dodac koncentrat pomidorowy nastepnie obrac pomidory ze skorki i dodac do miesa . Smazyc jeszcze okolo 10 min na malym ogniu az pomidory zmiekna. Farsz zostawic do ostygniecia. W tym czasie gdy farsz bedzie stygl robimy sos beszamelowy :
Masło topimy na małym ogniu w rondelku.
Do masła wsypujemy make i na malym ogniu, caly czas mieszając, robimy jasno zlota zasmazke.
Do zasmazki wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.
Caly czas mieszajac, na malym ogniu, doprowadzamy sos do zgestnienia*.
*
Sos beszamelowy gestnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgestszy
robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zageszczania bardzo latwo
się przypala, dlatego koniecznie trzeba go caly czas mieszac.
Gdy farsz ostygnie nadziewamy rurki canelloni . Jesli farsz zostanie mozna zakryc nim szczeliny w naczyniu. Ukladamy rowno w naczyniu posmarowanym lekko maslem. Zalewamy sosem beszamelowym tak by zadna rurka nie byla odkryta ( nie zalane sosem rurki beda twarde) Posypujemy na sos starty parmezan. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 min.
Smacznego ;)English version Canneloni with meat recipe:
Hello I have for you today my favorite dish with meat or minced Canneloni ;) below shows the recipe ;) Enjoy stuffing Ingredients: SERVING FOR 3-4 PERSONS 500 g minced meat (pork and beef is best) pasta canneloni teaspoon thyme half tsp oregano half teaspoon marjoram 4 tomatoes rather large small tomato paste 4 cloves of garlic large onion salt and pepper Ingredients for the bechamel sauce 2 cups milk 1/4 cup butter 2 tablespoons flour 1 tablespoon lemon juice pinch of salt 1/4 teaspoon pepper pinch of nutmeg Parmesan to sprinkle about 2 tablespoons The manner of preparation: Meat lightly fry with onions. The Prague Post squeezed through garlic then add spices thyme, basil, marjoram pepper and salt at its discretion. Posmazyc even a minute and add the tomato paste tomatoes then peel the rind and add to the meat. Fry are about 10 minutes on low heat until tomatoes are tender. Stuffing leave to cool. During this time, the stuffing will be cooled did we make bechamel sauce: Butter drowning over low heat in a saucepan.
To make and pour the butter over low heat, stirring all the time, doing light golden roux.
For roux pour milk with lemon juice and add all the spices.
Stirring constantly, over low heat until the sauce thickens *.
* Bechamel sauce thickens even after removing it from the fire (the densest gets after complete cool down). During compaction is burning very easily, so it is necessary to mix it all the time.
When cool fill with stuffing tube canelloni. If stuffing is the gap can be covered in a dish. Laying evenly in the dish lightly greased with butter. Pour
the béchamel sauce so that none tube was not discovered (not flooded
tube will be hard sauce) Sprinkle with grated parmesan cheese sauce. Bake at 170 degrees for 40 min.
Enjoy ;)
Komentarze