Skladniki na ciasto blaszka o srednicy 26 cm
2,5 szklanki maki pszennej
szklanka cukru pudru
pol kostki masla
3 jajka
platki migdalowe
Skladniki na nadzienie nr1
250 ml mleka
1 budyn waniliowy
2 lyzki cukru
Skladniki na nadzienie nr2
6 duzych jablek
ponad pol szklanki cukru lub wiecej w zaleznosci od kwaskowatosci jablek
jedna saszetka cukru waniliowego
lyzeczka cytryny
pol szklanki rodzynek
lyzeczka cynamonu
lyzeczka maki ziemniaczanej
plus cukier puder do oproszenia
Wszystkie skladniki razem ugniesc dobrze az ciasto nie bedzie sie lepilo do rak.W razie czego mozna dosypac wiecej maki.Ugniecione ciasto wlozyc do lodowki. W tym czasie obrac jablka pokroic w kostke i wrzucic do garnka. Wsypac cukier ,cukier waniliowy , sok z cytryny i cynamon. Podgotowac jablka pod przykryciem az wypuszcza sok i zmiekna .Lekko odparowac wode i dodac make ziemniaczana . Zdjac z palnika wrzucic rodzynki , wymieszac i zostawic do przestudzenia. W osobym garnku wlac 250 ml mleka i dodac budyn i 2 lyzeczki cukru. Wszystko dobrze wymieszac aby nie bylo grudek. Ciagle miszajac zagotowac budyn.Odstawic do ostudzenia . Wyjac ciasto z lodowki wylepic cienko forme .Podpiec w 160 stopniach przez 15 min. Wyjac i wylozyc budyn, pozniej jablka. Podropic pozostale ciasto na wierzch i posypac platkami migdalowymi. Piec przez 30 min w 160 stopniach.Oproszyc cukrem pudrem .Ciasto przepysznie smakuje z dodatkiem bitej smietany.Smacznego!!
2,5 szklanki maki pszennej
szklanka cukru pudru
pol kostki masla
3 jajka
platki migdalowe
Skladniki na nadzienie nr1
250 ml mleka
1 budyn waniliowy
2 lyzki cukru
Skladniki na nadzienie nr2
6 duzych jablek
ponad pol szklanki cukru lub wiecej w zaleznosci od kwaskowatosci jablek
jedna saszetka cukru waniliowego
lyzeczka cytryny
pol szklanki rodzynek
lyzeczka cynamonu
lyzeczka maki ziemniaczanej
plus cukier puder do oproszenia
Wszystkie skladniki razem ugniesc dobrze az ciasto nie bedzie sie lepilo do rak.W razie czego mozna dosypac wiecej maki.Ugniecione ciasto wlozyc do lodowki. W tym czasie obrac jablka pokroic w kostke i wrzucic do garnka. Wsypac cukier ,cukier waniliowy , sok z cytryny i cynamon. Podgotowac jablka pod przykryciem az wypuszcza sok i zmiekna .Lekko odparowac wode i dodac make ziemniaczana . Zdjac z palnika wrzucic rodzynki , wymieszac i zostawic do przestudzenia. W osobym garnku wlac 250 ml mleka i dodac budyn i 2 lyzeczki cukru. Wszystko dobrze wymieszac aby nie bylo grudek. Ciagle miszajac zagotowac budyn.Odstawic do ostudzenia . Wyjac ciasto z lodowki wylepic cienko forme .Podpiec w 160 stopniach przez 15 min. Wyjac i wylozyc budyn, pozniej jablka. Podropic pozostale ciasto na wierzch i posypac platkami migdalowymi. Piec przez 30 min w 160 stopniach.Oproszyc cukrem pudrem .Ciasto przepysznie smakuje z dodatkiem bitej smietany.Smacznego!!
Komentarze