Składniki na krem
500 ml jogurtu sojowego naturalnego bądź o smaku kokosowym ja użyłam Alpro
*w wersji z laktozą można użyć zwykłego jogurtu naturalnego*
250 ml wegańskiej śmietanki do ubijania
* w wersji z laktozą można użyć śmietanki 36 *
7 łyżek cukru pudru
4 krople aromatu waniliowego
łyżka soku z cytryny
200 g jagód mogą być mrożone
żelatyna 2 łyżki lub 3 łyżeczki agaru
Składniki na biszkopt
3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej , 2 łyżki mąki ziemniaczanej , 3 łyżki cukru pudru ,8 g cukru waniliowego
ponadto masło do posmarowania tortownicy i 3 łyżki dżemu z jagód bądź jeżyn
Najpierw robie biszkopt oddzielam żółtka od białek , ubijam białka ze szczyptą soli do ubitych białek dodaje żółtka miksuje następnie wsypuje mąkę pszenna lekko miksuje na najniższych obrotach , dodaje mąkę ziemniaczaną cukier i cukier waniliowy miksuje na najniższych obrotach . Masę wylewam na tortownice posmarowana masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia . Piekę 25 do 30 min w 175 stopniach .Funkcja góra dół.Będzie płaski ale taki ma być
Gdy wyjmiemy biszkopt .Robimy krem ubijamy śmietankę dodajemy jogurt cukier,sok z cytryny aromat.Miksujemy. Następny etap w ciepłej wodzie tylko nie wrzącej około łyżki rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny lub agaru dodajemy do masy dobrze miksujemy. Dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Biszkopt smarujemy dżemem. Na to wylewamy masę i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po czym ciasto musi leżeć w lodówce ale po 2 godz jest gotowe do spożycia. Smacznego !
Komentarze